torsdag 3 juni 2010

Temperamentsfullhet

Det senaste tillskottet i familjen, Moa, har kommit in i vecka 14 nu. Det innebär enligt vår bebisbibel "Växa och upptäcka världen" att hon gått in i en ny utvecklingsfas. En ny utvecklingsfas innebär att hennes referensram i ett relativt snabbt steg byts ut mot en ny. Alla hennes intryck jämförs med en ny canvas. Detta är inte så konstigt väldigt skrämmande för henne. Det är som om vi själva plötsligt skulle få en stroke eller bli omedvetet påtända med heroin och vår hjärna går i spinn och upplever saker runt oss på helt nytt sätt; nya färger, ny rumsuppfattning, ny medvetenhet, etc.
Dessa övergångar förvandlar vår annars lugna, lättsomnade, och kvittrande tjej till en ostabil, jag-ska-inte-sova, ömsom livrädd ömsom jätteglad, skrikande dotter. Våra två andra barn följde denna bok klockrent när de var små. På dagen det var dags att gå in i en ny fas, så slog de om och bytte skin. Precis som nu kunde vi inte känna igen våra egna barn från en dag till en annan.
Som tur är så går dessa faser över relativt snabbt; från någon dag till ett par veckor, beroende på fas. Och faserna kommer mer och mer sällan...och det bästa är att de alltid kommer ur dessa faser som små underbara, harmoniska varelser.
Så ett tips, om du undrar varför ditt barn plötsligt förvandlas till ett besatt lilltroll över natten, så kan jag rekommendera ovan bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar