torsdag 29 januari 2009

I can't believe it's not butter

De utlovade definerna i havet håller sig fortfarande borta - men det är sista gången jag beklagar mig om detta. Har man inte originalet börjar man naturligt titta sig om efter substitut och konstgjorda alternativ. Som Milda ungefär när man inte kan få tag i Bregott med havssalt. Det smakar kanske smaskens, men man vet någonstans att det är inte samma go'a fetthalt och sälta.
Inne i Durban vid hamnområdet ligger uShaka, en välomtalad vattenpark med karuseller, hajar och delfinshower. Man kan till och med simma med exotiska fiskar i ett stort akvarium. Man får en flytväst, cyklop och snorkel, och sedan ligger man och spanar i en halvtimme eller så.
Idag regnar det, vilket inte alls är särskilt märkligt. Januari är nämligen årets regnigaste månad i Sydafrika. Enligt statistiken regnar det elva dagar denna månad. Så trots att det är varmt som i en pizzaugn så håller landskapet sig grönskande och fint med regnets hjälp även nu på sommaren. Eftersom rastlösheten regniga dagar biter sig fast i oss som ett hungrigt lejon i ett zebraarsle, så åkte vi in till vattenparken idag. Eftersom Durban ligger högt upp på kriminalitetens topplista här i Sydafrika låste vi bilen extra noga när vi begav oss iväg. Vi lyckades hitta en parkering som vi trodde var den till parken tillhörande, men som visade sig tillhöra stranpromenaden. Samma strandpromenad som det svenska konsulatet här avrått alla svenska besökare att befinna sig - även på dagtid - med anleding av de frekventa rånen och överfallen på kameranertyngda turister. Med HD-videokameran långt nerstoppad i skötväskans blöjstinna inre för att undvika lystna blickar från det lokala klientelet lyckades vi ta oss till entrén och betalde inträdet. Parken är indelad i Sea World och Wet and wild - den ena själva djurparken och den andra fylld med vattenrutschkanor och pooler. Vi var där för att se djuren. Ett fantastiskt akvarium huserade i magen på ett gammalt fartygsskrov - mycket läckert. Där såg vi havens allsköna djurliv i separata akvaruim, upplevde en hajmatning och avslutande med ett terrarium med ormar, skorpioner, giftgrodor, spindlar och ödlor. Skansen - eat your heart out. Regnet till trots hade ett hudratal personer lyckats ta sig till den avslutande delfinshowen utomhus (under tak) med plats för ett par tusen. Vid frågan om någon ville uppleva en delfindusch så var jag i mitt uppspelta tillstånd inte långsam att tacka ja. Jag och ett tiotal barn fick stå längst fram vid poolen och bli översköljda när delfinerna hoppade och landade precis bredvid. Spridda applåder från publiken. Det kändes som en bra idé när jag nappade på erbjudandet. Blöt och glad rullade vi hemåt. Ungarna somnade efter en minut i bilen och sussade sött hela timmeskörningen hem. Milda fungerar lika bra som Bregott - dessutom kan man bre det direkt när man tar ut det ur kylen. Hoppande delfiner är fina att se på, även om de gör sina konster i en pool.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar